Érettségi alarm!

Na, nem kell megijedni, nem mi érettségizünk újra. Pusztán nemrégen kaptunk egy nagyon kedves kérést arról, hogy nem írnánk-e néhány tippet az első nagy megmérettetéssel kapcsolatban, mivel tapasztalt öreg rókákként már túl vagyunk rajta. Természetesen igent mondtunk Szimivel, -hiszen ott segítünk, ahol tudunk- és le is ültünk, hogy összeszedjük a gondolatainkat. A blogon jelent már meg egy tanulással kapcsolatos bejegyzés, így a már ott leírt dolgokat nem ismételjük el. Egyébként egyetemisták is találnak itt néhány ötletet, ami nekünk bevált a vizsgaidőszak alatt.
Nekem az egyik leghasznosabb segítség abban az időszakban a youtube-on megtalálható érettségi videók voltak. Találunk itt matek, történelem és irodalom érettségi tételekkel kapcsolatos videókat emelt,- és középszinten is. Hallás után amúgy is ezerszer könnyebben tanul az ember, érdemes kikeresni, hogy melyik videó illeszkedik a tételsorunkhoz és néhányszor megnézni az adott felvételt. Igaz, gyakran monotonok egy kicsit, de tényleg hasznosak! Nekem például a töri szóbelim az egyik videóban elhangzottak miatt lett max pontos és mind tudjuk, hogy érettséginél egy-két pont is sokat számít.

2. Gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás

Biztos, hogy az összes tanártól ezt hallják az érettségizők, de igazuk van, tényleg érdemes átnézni azokat a régi érettségi feladatsorokat és gyakorolni. Hasznos, hogy pontosan tudjátok, milyen fajta feladatok vannak, mire koncentrálnak azok, hogyan mérik fel a tudásotokat. Szóval tényleg üljetek le és essetek neki néhánynak! Tudom, hogy unalmas és fárasztó és alapból a gimis utolsó évbe nehéz beilleszteni, nálam is így volt, de már az is jó, ha specifikusan egy tantárgyra készültök így és nem az összesre.

3. Ha már lehet, akkor használd

Az előző ponttal összefügg, hogy forgassátok azokat az atlaszokat és a függvénytáblázatot. Legalább az írásbelik előtt lessétek meg, hogy milyen a felépítésük, hogyan és milyen néven találjátok meg azt, amire szükségetek van. Ha már ismeritek a könyveket, akkor hamarabb megtaláljátok azt, ami kell, ezzel pedig értékes perceket nyertek. Na meg, nem árt érettségi előtt átnézni és kiszedni ezekből a puskákat.


Pár hete ajánlotta egy barátnőm a memriset a holland szókincsem bővítése céljából. Rettentően hasznos oldal, ráadásul ingyenes. Rengeteg nyelvből találunk fent kurzusokat; angol, német, francia, orosz, svéd, japán, holland, amit csak szeretnétek. Mindenkinek ajánlom, aki a szókészletét szeretné bővíteni akármelyik nyelvből vagy esetleg egy alapszókincset összeszedni valamelyikből. Szórakoztató ezzel tanulni és nekem speciel sokkal jobban tetszik, mint a duolingo. Egyébként mondatokból és csak szavakból is találunk fent kurzusokat, némelyikhez adnak nyelvtani magyarázatot, némelyik csak úgy van, illetve nem mindegyikhez van hanganyag. Így főleg csak szókincs bővítésre alkalmas, de arra nagyon.


Ha már szóba jött a nyelv és a nyelvtanulás is, nálam a BBC-nek a saját, angolt oktató oldala nagyon bevált. Öt féle kurzus közül választhatunk, én a lower-intermediate-tel kezdtem. Nem szeretném most hosszasan ecsetelni, hogy pontosan hogyan is épül fel az oldal tematikája, a lényeg, hogy rövid, ám tartalmas és hasznos videókkal, cikkekkel találkozunk, amik ráadásul érdekesek is -plusz mindegyik hangfájlnál tudjuk olvasni vele párhuzamosan az elhangzottakat. Nekem hatalmas segítséget nyújtott a nyelvvizsgához, mivel a listeninges feladatok sose tartoztak az erősségeim közé. A brit angol akcentus pedig már csak hab a tortán. 6. Kicsit pörgessük fel azt a vérkeringést

Mikor már úgy érezzük, hogy az agyunk konkrétan ránk vágja az ajtót, és kiteszi a "closed" táblát, érdemes egy kis szünetet tartani. A leghasznosabb és talán a legcélravezetőbb, ha megmozgatjuk egy picit azokat a fáradt ízületeket, lehet itt szó táncról, bármiféle tornáról, esetleg pattanjunk fel a szobabiciklire - és ne csak porfogónak álljon a szoba sarkában. Eni például a jógára talált rá. De már az is jó, ha járunk egyet, szóval talpra, lányok, fiúk! 

7. Most akkor alszunk vagy tanulunk?

Én az a tipikus ágyban, kanapén - kinek mi - tanulós típus vagyok, nekem sose jött be ez az íróasztalos téma, nálam az maximum a szekrénysor kiegészítésének jó. Viszont egy idő után fárasztóvá válik a könyv feletti görnyedés, én pedig ilyenkor szoktam szépen elfeküdni az ágyban. Ebben az egyetlen bibi, hogy ezzel együtt az álommanó is jóval könnyebben rám talál. Nem azt mondom, hogy ne tanuljunk fekve, csak ha érezzük, hogy már a cellux se segít a szemünk nyitva tartásában, akkor hagyjuk inkább ezt a kényelmes pozíciót, és esetleg a fentebb említett, ötös pontban lévő cselekvést űzzük, vagy csak szimplán üljünk fel. És még valami, legyen mindig megfelelő a világítás, jöjjön be elég napfény, ugyanis a homály álnok kígyó tud lenni.

8. Függőségem: social media

Na igen, szégyellem bevallani, de egyszerűen nem tudok elszakadni a telefonomtól, vizsgák alatt sem, ami viszont nem a legmegfelelőbb időszak arra, hogy tízpercenként fent lógjunk akár instagramon, akár facebookon és a többin. Emiatt kellett azt a már-már drasztikus lépést bevezetnem, hogy megvontam magamtól az internetet. Eninél ez még elment azzal, hogy lefordította a telefont, nekem viszont be kellett mennem egy másik szobába, ahová nem vittem magammal se a laptopot, se a ,,drágaszágom". Viszonylag hasznosnak is bizonyult, hiszen így nem akadt a kezem ügyébe, ezáltal nem is volt ingerenciám, hogy lecsekkoljam, mi is zajlik éppen a nagyvilágban. 

9. Vitaminok, vitaminok mindenhol

Kevés helyen olvasni ilyen tanácsot, pedig szerintem nagyon fontos és hasznos, hogy szedjünk magnézium és B6 vitaminokat. A magnézium mindenben segít a szervezetnek -többek között az idegek megfelelő működésében-, míg a B6 vitamin egyrészt segíti a magnézium hatékony felszívódását, másrészt ismert idegvédő hatásáról. Természetesen nem szabad túlzásba esni a vitamin bevitellel, de igenis hasznosak. Én általában akkor veszek be belőlük, ha érzem, hogy nagyon stresszes vagyok, mindenkivel veszekszem és körülbelül már a kiborulás szélén állok. Szimi kezébe is akkor szoktam nyomni a vitaminokból, amikor már látszik rajta, hogy nagyon görcsöl, idegeskedik és átmegy a ne merj hozzám szólni, mert hisztizni fogok üzemmódba.

10. Ismétlés a tudás anyja 

Mondhatnátok, úristen, micsoda elcsépelt mondat ez. De az igazság ahhoz, hogy érdemes megfogadni ezt az ókori mondást. Érdemes megpróbálni egy olyan időbeosztást kitalálni, amiben még marad elég idő az ismétlésre. Persze, sokszor nagyon sok az anyag, de pont ezért lenne hasznos, hisz amit az elején néztünk át, arra nem biztos, hogy a vizsga közeledtével is emlékezni fogunk, pláne olyankor, mikor tömérdek mennyiségű a tanulnivaló. Valamint ehhez kapcsolódik még így utolsó jó tanácsként, hogy tényleg ne hagyjátok a végére a felkészülést. Nehéz, valóban nagyon nehéz időben elkezdeni, de higgyétek el, megéri. 


Ezek lettek volna a mi tanácsaink, tapasztalataink, reméljük bukkantatok hasznosra is közöttük. Szívesen várjuk a ti kiegészítéseiteket is természetesen, hiszen mindenki más, így mindenki máshogy készül/készült fel anno. Ha van kedvetek írjátok meg őket :)

Puszi, Szimi és Eni 

10 megjegyzés:

 1. A videókhoz a zanza.tv-t fűzném hozzá, az egész osztályom ezen lógott anno, imádtuk :D Én rendszeresen kitapétázom a tanulnivalóval a lakást, a konyhaszekrényre, a wc-be, a falra is felragasztgatom, a végére már unom is, annyira megmarad :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Na erről nem is hallottam eddig, pedig tök menőnek tűnik :D Hahaha, régebben próbáltam ezt, de nálam sajnos nem vált be :/

   Törlés
 2. Én a törire honfoglalóval készültem :DDDD Én sosem volt a nagy tanulós, nem lettek rosszak az érettségik, sőt! :D De inkább kreatívan oldottam meg :D ITt a legtöbb inkább a szóbelire érvényes, érettségizőknek üzenem, hogy ez lényegében egy tesz, amit 18 éves korodra el kell érned az iskolában. Egy inkább általános dolog, főleg az írásbelikre gondolok, a szóbeliket meg ugye iskola válogatja.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Haha, az se rossz, anatómiára is lehet így! Múltkor már tudtam, hogy 27 csontból áll az emberi kéz -pedig köze nincs a tanulmányaimhoz- :'D Egyébként annak kellene lennie, de sajnos minden évben megszívatják valahol a diákokat. Amikor mi érettségiztünk például olyan töri feladatokat hoztak be, amik előtte sose voltak még, apró specifikus dolgokra voltak kíváncsiak -.-"

   Törlés
 3. Nekem nagy mákom volt ezzel az érettségi témával, 10 -ben előrehozott angolt tettünk, 11 -ben föciből érettségiztem, így 12 végére csak négy tárgyam maradt, abból is kettő (emelt angol meg töri) ami ugye hamarabb le is megy, így a legvégén csak magyar szóbelire kellett készülnöm.

  Nekem az vált be, hogy végigdaráltam 2005 óta az érettségi sorokat. A feladatok sokszor ugyanarra épülnek, úgyhogy be lehet gyakorolni :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Mi is így csináltuk szerencsére. 9-ben előrehozott német, 11-ben biosz, így nem sok maradt háta nekünk sem. Bár Szimi emeltezett bioszból meg talán kémiából is(utóbbira nem esküszöm meg, nem emlékszem már pontosan). Én pedig egy angol emeltet vállaltam be, mert a magyar faktunkat 12-ben megszűntette a suli, így magyarból végül nem mertem fakt nélkül megpróbálni, pedig arra készültem eredetileg. Helyette inkább angol előkészítőre jártam. Mondjuk azt hiszem azóta az előrehozott érettségi rendszer változott, vagy mintha szó lett volna róla, hogy fog. Már nem igazán követem ezeket a híreket.

   Igen, hasznos is, meg a tudásunkat is le lehet velük ellenőrizni, vagy hogy melyik azaz anyagrész, amelyik gyengébben megy :)

   Törlés
 4. Imádtam érettségizni. :D Igaz nálunk máshogy is van, több lehetőségünk van, amiket ha kihasználunk, akkor nem pusztulunk meg a sok tételtől, és tényleg az egész egy jó kis szórakozás lesz, és az a legnagyobb bajod végül, hogy nincs inged a szoknyádhoz, meg drága a minőséges harisnya.
  Persze sokat tanulós tantárgyunk nekünk is van, de szerintem tök jó, hogy a főbb tantárgyakból, pl magyarból saját kutatással is előállhatunk, és a sokat tanulós tantárgyat is mi válasszuk ki, hogy miből szeretnénk azt a 100-120 tételt. A diploma munkámat mondjuk nem én választottam ki, de olyan munkalehetőségekre iratkoztam fel, amik engem érdekeltek.
  Ha valahol vannak ilyen szabad lehetőségek szerintem érdemes kihasználni. Nálatok van ilyen valamerre? :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hahaha, jó nektek! :D
   Nincs sajnos, legalábbis nálunk tuti, hogy nem volt a gimiben. Pedig tök jól hangzik :D

   Törlés
 5. Koszonom szepen a bejegyzest :) kitartast es sok sikert az egyetemhez nektek! ;)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönjük, hogy megkerestél minket vele ^-^ Reméljük segíthettünk és nagyon sok sikert az érettségihez! :)

   Törlés