2016 margójára

Nem gondoltam volna, hogy valaha elérek ide, de végre sikerült. A blog facebook oldalán már meséltem nektek, hogy végre vége van minden vizsgámnak, így most jöhet pár hét pihenés. Szerencsére az egyetem csak február 15-én folytatódik. Remélhetőleg ennyi idő alatt az idegeim is helyreállnak, mert sosem voltam még ennyire megtörve és ekkora nyomás alatt, mint most. Látni, ahogyan összetörnek a legközelebbi barátaim és én is a hajtás és teher miatt szörnyű, embertelen és nagyon nehéz elviselni lelkileg. Nem hazudok, ha azt mondom, hogy mindannyiunkban eltört ebben a félévben valami és nehéz lesz szembenézni a következővel így, de kénytelenek leszünk. Végül is azért vagyunk itt és választottuk ezt a helyet, mert akartuk. Semmi sem lehetetlen, csak nehéz, de azt meg lehet oldani.


Hogy őszinte legyek, a tényleges újévi fogadalmakban nem hiszek, de abban igen, hogy nem baj, ha megállunk néha és összeszedjük a gondolatainkat arról, hogy hol állunk most és mit szeretnénk magunkkal kezdeni, merre szeretnénk haladni. Erre pedig az újév érkezése egy nagyszerű pillanat. Szeretek irányelveket és apróbb kihívásokat kiszabni magamnak, például a suliban félévről félévre fontos, hogy javítsak az átlagomon, még ha csak egy ezredet is, de akkor is fontos, hogy jobb legyen.

Idénre is összeszedtem néhány irányelvet magamnak és igyekszem is magam hozzájuk tartani, na de lássuk is, hogy mik lennének azok :)


Régen nagyon szerettem olvasni, ez viszont a technika fejlődésével és a körülöttem megjelenő rengeteg elektronikus dologgal valahogy elkezdett eltűnni. Ezen sokszor elmélkedtem, de képtelen voltam leülni, csak a könyvre koncentrálni és élvezni a történetet bármilyen jó is volt. Így inkább csak nem olvastam. Pontosabban, amit olvastam azok kötelezőolvasmányok voltak az egyetemen, dolgok, amiket meg is kellett tanulni, tanulmányok és néha regények, magyarul is, hollandul is. Az ilyen olvasmányokat meg mégiscsak máshogyan olvassa az ember, mintha saját szórakozására olvasna valamit. Viszont december elején kezembe akadt Mika Waltari Mikael című könyve, amibe két évvel azelőtt kezdtem bele egy nyáron még apa ajánlására. Emlékszem végighúztam a kezem a megsárgult oldalszéleken, éreztem a könyv régi illatát és belső késztetésre elkezdtem olvasni, megint. Akkor jöttem rá, hogy mennyire hiányzott is az, hogy megszabaduljak a környezetemtől, hogy használjam a képzelőerőm és elutazzak egy másik világba. Azóta már kivégeztem néhány könyvet és szeretném ezt tartani továbbra is az egyetem mellett.


Ez az irányelv elég logikus és meghatározó tekintve a szakomat. Szeretném bővíteni a szókincsemet, holland sorozatokat nézni -amik egyébként nem jók, vagy ami jó lenne az nem megszerezhető sehonnan sem felirattal-, holland youtubeosokat nézni -annak ellenére, hogy a különböző dialektusokkal a sírba visznek-, több holland zenét hallgatni, illetve még többet olvasni hollandul és fordítgatni is. Jelenleg, amúgy Lauren Conrad Beauty c. könyvét fordítom hollandról magyarra pusztán gyakorlás céljából, de egész szórakoztató. A beszédkészségemen is próbálok fejleszteni, mert élőszóban nehezebben kommunikálok hollandul. Így próbálok fejben gyakorolni -mivel jelenleg máshogy nem lehet-, ránézek egy-egy random tárgyra, majd próbálok róla egy beszélgetést lefojtatni a fejemben és figyelni a nyelvtani hibákra is. Ha esetleg lenne bármilyen javaslatotok még, amivel fejleszthetem a nyelvtudásom, ne tartsátok magatokban! Bízom benne, hogyha eleget foglalkozom a nyelvvel valami bent is ragad a buksiban :)


Ez a pont már tavaly is elkezdődött elég erősen és szeretném idén is folytatni. Őszintén megmondom, hogy nagyon szétszórt tudtam lenni, most már csak enyhén szétszórt vagyok. Az idei szemeszterben kezdtem el, hogy amint hazaértem felírtam külön egy nagy postitre, hogy miket adtak leckének, illetve mit kell elintézni még a suliba. Emellett még aznap nekiálltam az adott leckének és így általában sikerült kihúznom, hogy hétvégén tudjak egy keveset pihenni is, nem pedig csak a határidőket láttam és az éjszakázásokat egy-egy beadandónál. Ezt a rendszert szeretném továbbra is tartani, illetve bevezetni, hogy jobban beosszam az időmet, de mellette megtartani azt, hogy spontán kalandokra is jusson idő. Jelenleg a blogra próbálok amúgy egy számomra megfelelő beosztást kitalálni például meghatározni, hogy mikor írok meg egy-egy bejegyzést, mikor mi kerüljön ki, de eddig még sosem tartottam be, amit felírtam magamnak. Viszont igyekszem.


Szerintem ez a pont sokunk listáján szerepel, amivel nincs is semmi baj. Alapból egyébként egészen egészséges életet élek, leszámítva a női napokkor rám törő zabáljunk fel mindent, ami a hűtőben van és a boltban fellelhető összes csokit időszakot, de szeretnék jobban odafigyelni magamra. Még több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, új saláta recepteket kipróbálni és ilyesmik. Emellett természetesen többet sportolni. Tavaly ilyenkor az volt az irányelvem, hogy többet sportoljak, mint azelőtt, amit be is tartottam, úgyhogy idén is szeretném ezt folytatni. Jelenleg Jillian Michaels Body revolution programját nyúzom több-kisebb kihagyással, a felénél tartok most, de szeretném időben befejezni szünetek nélkül most már. Egyébként nagyon szeretem a programot, meg a csajszit is, továbbra is :)


Ez a pont összefügg néhány előző ponttal is. Sokat hallottam az elmúlt egy évben a jógáról, hogy fejleszti a koncentrációkészséget és ugye a testre is nagyon jó hatást gyakorol stb. Motoszkált a fejemben már egy ideje, hogy ki kellene próbálni, de csak  most néztem körbe, hogy Debrecenben milyen lehetőségek vannak. Találtam egy stúdiót, ami egyelőre nagyon szimpatikusnak tűnik és az első órájukat ingyenesen ki is lehet próbálni, úgyhogy rávettem Szimit, hogy hamarosan nézzünk be az egyik kezdő órájukra. Kíváncsian várom, hogy milyen lesz, mert amiket eddig itthon próbáltam jóga gyakorlatok, azok tetszettek, de szerintem ez egy olyan sport, amit nem árt rendes tanárral kipróbálni, aki látja, hogy mikor tartod magad rosszul és ki is javít.


Ez egy nagyon fontos pont a listámon, mivel szeretnék kimozdulni kicsit a komfortzónámból, illetve szeretnék végre normális sminkeket is hozni a blogra. Szörnyű egyébként tanult, sminkes fejjel visszanézni a régi ,,sminkes" bejegyzésekre, már egyszer megfordult a fejemben, hogy le is törlöm őket, de megállítottam magam, hogy hé, mindenki kezdi valahol, hagyd csak fent, a múlt fontos része a jelennek és a jövőnek is. Úgyhogy maradtak, de még mindig szörnyülködöm rajtuk, annyira nem tudtam, hogy mit miért csinálok. Na, de most már, igazán szeretnék nektek több posztot hozni, bár esélyes, hogy sokkal több olyan lesz, amiben Szimi például a sminkmodellem és nem magamat pingálom. Ezt nehéz megmagyarázni, de én azon sminkesek közé tartozom, aki sokkal jobban szeret másokat kifesteni, mint saját magát. De igyekezni fogok az biztos :)


Legutolsó irányelvem pedig a jelenemről szól. Szeretnék még több emléket gyűjteni idén és azokat átélni, akár jó, akár rossz, szerintem fontos, hogy átéljük az adott történést és fontos, hogy ne csak a jövőnkre koncentráljunk, hanem lényegében éljünk is. De azt úgy igazán :)

Nektek vannak 2016-ra fogadalmaitok? Szerettek célokat kitűzni magatoknak?

Puszi, Eni

10 megjegyzés:

 1. Apukám is tanul hollandul, mert vannak holland ismerőseink, akikkel leginkább angolul folytatjuk a beszélgetést, de hát a kisfiúval akár kezdő holland nyelv tanuló is el tud kezdeni beszélhetni vele. (: Tudom ajánlani a Duolingo alkalmazást, amit akár gépen, akár telefonon is tudod használni, de ha jól tudom angol holland verzióban van csak fent, de akár angol magyart is át tudod venni rajta.
  Nekem ez a negyedik nap, hogy elkezdtem ilyen edzés kihívásokat megoldani, és igazság szerint nagyon élvezem is csinálni. (: Nem CSAK azért csinálom, hogy megváltozak, hanem a magam szórakozása miatt is, hogy élvezek csinálni, s mikor végig csináltam akkor boldogan húzom ki magamat, s állok a mérlegre. :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. De jó! Mindig örömteli, ha rendes anyanyelvűvel tud kommunikálni az ember :D Nekem is van egy-két holland, illetve flamand ismerősöm, de különböző okok miatt szinte lehetetlen, hogy szóban gyakoroljunk, így főleg írásban szoktunk kommunikálni. Bár az ő dialektusaiktól is a falra tudok mászni. Nem beszélve a különböző helyi szlengekről, amikkel előszeretettel bombáznak xD Szoktam duolingózni a holland-angol változattal, csak a helyzet az, hogy egy idő után sok nyelvtani hibát fedeztem fel benne, illetve fordítási hibákat is néhány feladatnál, így elment tőle a kedvem. Viszont lehet, hogy majd most megint előveszem egy kicsit ezek ellenére is, gyakorlásnak gyakorlás :)

   Fontos is, hogy élvezd, vagy nincs értelme :) Csak így tovább vele! Nekem az egyik kedvenc érzésem egy jó fárasztó edzés után ledőlni és élvezni azt a kellemes kimerültséget :)

   Törlés
 2. Akkor ti még később kezdtek, mint mi, mert már nyolcadikán megyünk be :(
  Nyelvtanulásra én is csak a sorozatokat meg a videókat tudnám ajánlani, de ha nem jók a holland sorozatok, akkor inkább ne kínozd magad velük :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Karonként változó amúgy, például Szimi is nyolcadikán kezd sajna :/
   Nem is az, hogy nem lennének jók, mert akad jóféle, csak amihez van felirat az ilyen jóban rosszban szint... Sajnos a jó kis flamand sorozatokhoz, amikben igazi rossz belga humor van, viszont már nem találtam sehol sem. Egyelőre amúgy egy holland utazós műsort nézek, ami úgy ahogy tetszik és el vagyok vele, de meglátjuk meddig köt le :)

   Törlés
 3. Nekem mindig van valamilyen célom, egyszerre általában több is, mert hiszek benne, hogy ezek visznek minket előre! :)
  A tieid eléréséhez sok sikert kívánok, a sminkes posztokat pedig már most nagyon várom. ;)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Teljesen így vagyok ezzel én is :) Nagyon szépen köszönöm, én is a tieidhez! :)

   Törlés
 4. Majdnem olyan későn kezditek a következő szemesztert, mint mi. :O Nálunk február 22-én kezdődik, meg február 20-án van az utolsó vizsgám (remélem azért előbb leteszem azt a tantárgyat, lenne egy hetem pihenni, csak kár, hogy a prof egy farok, és még utál is engem, igaz saját magán kívül senkit se szeret :D).

  A sminkes posztokat meg már nagyon várom, nem számít ki viselni majd a munkád, csak hozd! :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Jaj, de cuki professzor, az ilyenek a kedvenceim... Nagyon szurkolok azért, hogy sikerüljön korábban is, hátha, na :D

   Nagyon édes vagy, igyekszem, igyekszem ^-^

   Törlés
 5. Sok sikert a céljaid megvalósításához :) A jógát én is régóta ki szeretném már próbálni, meg a pilatest is :D Én is kíváncsian várom a sminkes posztokat!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon szépen köszönöm! A pilatest nagyon szerettem egy időben, aztán ráuntam az akkori netes "edzőmre", de nagyon jó. A jóga pedig majd kiderül milyen :D És örülök neki, remélem tetszeni is fognak! :)

   Törlés