Kuktakta - Mogyoróvaj karácsonyra

Nem tudom ti, hogy vagytok vele, de én mindig bajban vagyok azzal, hogy milyen ajándékot adjak a nagymamáimnak. Az egyikük nagyon szereti a kézzel készített dolgokat, de az évek alatt, már konkrétan mindent csináltam neki még rénszarvasos szalvétatartója is van! Így tényleg nehéz új dolgot kitalálni neki. Hosszas gondolkozás után úgy gondoltam, hogy idén a maradandó tárgyak helyett valami teljesen mással rukkolok elő. Olyannal, amit még biztosan nem próbált, de talán örülne neki. Így jutottam arra, hogy mogyoróvajat készítek.


Sok recept van fent a neten, de én ez alapján csináltam -legalábbis többé kevésbé. Egyébként ez egy próba verzió, amit most láttok a bejegyzésben. Jól ismerem magamat, így tudtam, hogy elsőre úgyse fog úgy sikerülni, ahogy az a receptben van leírva, ezért muszáj volt kipróbálnom először. Amúgy nem lepődtem meg nem is sikerült úgy, ahogyan a nagy könyvben meg van írva, de ettől függetlenül finom lett.

Szóval a hozzávalók:
- mogyoró
- turmixgép
- méz, ízlés szerint
- és bár ezt nem kellene, de nálam tej is kellett

Elkészítés:

A mogyorót megpucoljuk, ez egyébként az egészben a legidegesítőbb és fárasztóbb, nagyon untam már a végére. Bár egy jó sorozat mellett este még egész megnyugtató is lehet.Miután megtisztítottuk a szemeket, kezdődhet a pirítás, elvileg pirítás után könnyen le lehet dörzsölni a véletlenül ott maradt vékony héj darabokat. Nálam ez nem igazán működött, mondjuk én serpenyőben pirítottam, mert ilyen kis adagért nem volt kedvem a sütőt bekapcsolni.

Ha a pirítás is kész mehet a turmixba és kezdődhet a játék. Nagyon sok helyen olvastam, hogy óvatosan kell bánni a géppel meg a magokkal, mert könnyen leéghet a turmix. Na ezt szerettem volna elkerülni, így extra óvatos voltam.


Miután láttam, hogy baromira nem akar kijönni a magokban lévő olaj és krémesedni úgy döntöttem, hogy nyomok hozzá egy kis mézet és tejet. Így már sokkal egyszerűbb volt és rögtön krémesedett. Viszont felhívom a figyelmet arra, hogy a tej miatt hamarabb megromlik, persze tartós tejjel vagy felforralt tejjel tovább lehet húzni, de érdemes hamar megenni, ha hozzá kellett önteni.


Egy idő után úgy döntöttem, hogy most már elég krémes és folyós -bár továbbra sem olyan, mint a recepten lévő képeken-, így abbahagytam a turmixolást. Szerencsére a gép is épen maradt, siker!


Egy üvegbe tettem a vajat, ment rá egy cuki masni és kész is volt. Tesóm nagy örömére, egyébként, aki teljesen bezsongott tőle. Őszintén be kell vallanom, ezzel amúgy rendesen meglepett, de ott sündörgött körülöttem, hogy mikor lesz már kész.

Legközelebb, ha csinálom, szerintem egy kicsit variálni fogok, talán meg sem pirítom a magokat, mert lényegében kihagyható lépésnek tűnik számomra és kíváncsi vagyok, hogy úgy sikerülne-e az igazi mogyoróolajat előcsalni a szemekből vagy sem. Az íze egyébként nagyon jó volt, igazi tömény mogyoró, ami tökéletes palacsinta, sütik, lekvárok mellé. Ad nekik egy új ízvilágot.

Ti készítettetek már mogyoróvajat? Szeretitek?

Puszi, Eni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése