Élménybeszámoló - Belgium, Antwerpen, Brugge #2

Ahogy ígértem, itt a következő adag. A Gentről készült beszámolót ezen a linken eléritek egyébként. 

Nem tudom, mennyire vagytok otthon Belgium világában, de az ott lévő városok általában kicsik és könnyen bejárhatóak. Így hosszabb tartózkodás idején érdemes ellátogatni a többi városba is, esetleg ott is eltölteni néhány napot. A városok nagyon közel helyezkednek el. Vonattal a legegyszerűbb utazni, ami tény, nem a legolcsóbb, de legalább gyors. Gentből fél óra alatt Bruggében lehet lenni és háromnegyedóra az út Antwerpenbe, tényleg nem nagy távolság. 

Először Antwerpenben jártam, ahol nagyon sok ember volt. Igazi tömeg. Aznap volt egy nagyon fura óriás bábus műsor, a bábukat darukkal irányították emberek és olyan történeteket játszottak el velük, mint a horgászó fiú. Nekem kicsit fura volt a dolog, de ahogy láttam az emberek imádták és tényleg rengetegen voltak. Miasszonyunk katedrális

Antwerpen úgyis ismert, mint A város ('t stad). Még azt is szokták mondani, hogy Belgium minden más része csak parkoló. Illetve azt is hallottam, hogy szerintük, ha más belgának nem tetszik Antwerpen és esetleg a saját városát fényezné, akkor egyszerűen csak féltékeny arra, hogy ő nem élhet itt. Egyébként a flamandok imádják azt a várost ahol laknak és minden másnál jobbnak tartják a sajátjukat bármelyik városról is legyen szó. Sajnos csak egy napot töltöttem Antwerpenben, úgyhogy mélyreható ismereteket nem szereztem róla, de nagyon szép és egyszer ide is vissza fogok jönni az biztos.

't Stad egy pörgős város, divat érzékeny fiatalokkal és remek éjszakai élettel. A Királyi Szépművészeti Főiskola divatszakosztály a városban székel, továbbá van divatmúzeumuk (MoMu) is. Évente rendeznek divatbemutatókat és ma már Antwerpen neve is ott szerepel a nagyok között. Egyébként a pályaudvaruk gyönyörű szép. Az egyik legszebb, amit eddig láttam, ha nem vonattal jöttök, akkor is érdemes meglesni, ráadásul mellette van az állatkert is.


 Az itteni jó barátommal jártunk egy nagyon előkelő helyen. Sajnos nem tudom megmondani nektek merre, de az egyik felében egy étterem volt, ami arról híres, hogy Napóleon ott étkezett és aludt párszor, amíg francia uralom alatt volt Belgium, legalábbis valami ilyet mesélt nekem a barátom. A másik felében pedig egy csokoládébolt működik, aminek a konyhájára be lehet menni és figyelni a mestereket, hogy éppen min dolgoznak. Mindezt ingyen, egyébként. Ja és a belga csoki valami mennyei. Komolyan. Csak azért visszautaznék, hogy hazahozzak egy bőröndnyit :D

Városháza. Ki veszi észre a magyar zászlót? :)
És a város hőse: Brabo
Előkelő távolságból megörökített kép rólam xD

A város hőse Brabo, ő látható a városháza előtti szobron. Kezében egy levágott kezet tart és éppen dobni készül. A legenda szerint Antigoon kezét vágta le, Antigoon egy óriás volt, aki galád módon megadóztatta a hajózást. Mivel senki sem szereti az adókat Brabo, a város hőse felkerekedett és levágta a kezét, majd eldobta. Eldobni egy kezet az hollandul 'hand werpen'. Hm... csak nem innen ered a város neve? 

Antwerpen után pedig Bruggeben jártam (amit közhiedelemmel ellentétben hollandul Brugge dialektusában: 'Brühö'-nek kell ejteni és nem 'Brűzs'-nek, az a francia/angol kiejtés). Brugge maga a középkor és szépség. Nagyon odafigyelnek arra, hogy minimalizálják a modern stílusú építéseket, szinte alig találni a belvárosban modern épületet vagy szobrot. Azt szeretném leszögezni, hogy tele van turistákkal. Egy holland szót nem hallottam, pedig ott éjszakáztam, így két napom is volt a város felfedezésére. Emiatt kicsit szomorú is voltam, mert tényleg kíváncsi voltam erre a dialektusra, ugyanis elvileg ők minden 'g' hangot h-nak ejtenek, szimpla, szép h-nak, nem a holland torok megfájdítós krákogásnak.

Az áruló koponyája

Brugge gyönyörű, Észak Velencéjének is szokták hívni, mert rengeteg csatorna és híd szeli át a várost. Régen erőd vette körül, amiből mára már nem sok maradt, csak néhány kapu. Az egyik kapura felfüggesztve lehet megtekinteni az áruló koponyáját. Komoly védelmi rendszere volt a városnak, emiatt nehéz volt bevenni, de az áruló belülről kinyitotta az egyik kaput. Elrettentésként pedig kikerült a koponyája a falra, jó, csak egy bronz másolat. Amúgy, ha a helyi focicsapat játszik gyakran a szurkolók sálat tekernek a koponya köré, ami durva, mert nagyon magasan van, úgyhogy létrát kell magukkal cipelniük.


Bruggeben még működik a Begina udvar, bár már beginák nem léteznek, úgy ahogy régen. Beginák egy szoros, zárt, istenhívő közösséget alkottak anno, hozzámentek Jézushoz, sokat segítettek a szegényeken. Lényegében apácák voltak a saját rendjükkel és szabályaikkal. Az épületek, ahol éltek a mai napig megvannak és ma bencés apácák használják őket.

Amúgy Bruggeben mindenhol hattyúba botlik az ember. Vagy egy kép, vagy szobor, vagy élő állat vagy díszablakon látszik, de a hattyúk mindenhol ott vannak. Mindenhol. Az élő példányok halál nyugisan tűrik, hogy két percenként újabb és újabb motorcsónaknyi turista zúg el mellettük a csatornákon a vízi városnézés miatt. Egyébként a hattyúknak is megvan a maguk legendája. 1488-ben a helyiek kivégezték Pieter Lanchals-t, kinek családi jelképe a hattyú volt. Lanchals egy nagyon fontos tanácsadó volt, sőt még annál is magasabb tisztséget is ellátott, ha jól emlékszem. Elvileg ő kényszerítette a helyieket hattyúk tartására (Lanchals név hosszú nyakat jelent) és azóta meg sem lehet szabadulni tőlük.

Belfry
Sörfal
Még több sör

A főtéren van egy hatalmas posta, ha esetleg levelet vagy képeslapot szeretnénk feladni, akkor fontos megjegyezni, mert amúgy nehéz találni. Legalábbis Gentben nehéz volt. A főtér nagyon szép és ott meg még egy másik helyen láttam csak modern szobrot, amit én annyira nem bánok, nem vagyok oda a modern stílusú alkotásokért. A sörfal rettentően hosszú és hihetetlen milyen söreik vannak, milyen csomagolásokkal (még sexy télapósat is láttam, no comment), élmény volt végignézni őket. Mondanom se kell, hogy egy kocsmába fut bele a fal, ahol kedvünkre vásárolhatunk a sörökből.

Csókold meg a békát ;)
Bére?

Néhány különlegesebb ökörséget is megnéztem a városban, mint például a békát, aminél az a hiedelem járja, hogy a 100 000-dik csóknál herceggé vagy hercegnővé változik (kinek, melyik kell). Van egy facebook oldal, ahova lehet posztolni a csókolózós képet is, ha valakit érdekel.

A másik dolog a Bear vagy Bére. Igazából a mai napig nem tudom eldönteni, hogy a képen látható szobor egy maci-e, de kerestem a magasban a szobrot és csak ezt találtam. Szavazásra bocsátom, úgyhogy döntsétek el ti beillik-e a fenti szobor egy medvének vagy sem. Egyébként a bére Brugge dialektusában "cool"-t jelent. A tér elég szép volt, úgyhogy simán kinézem belőlük csak átverés és a térre vonatkozik a bére. Lökött belgák.

Ez lett volna a második és egyben utolsó beszámolóm Belgiumról, na ez se lett rövidebb, mint az előző. Köszönöm, hogy végigolvastad! Ha Belgiumban jártok, akkor mindenféleképpen kóstoljátok meg a helyi kajákat és természetesen a sört vagy jenevert, ha erősebbre vágytok. Plusz élvezzétek az utatokat és figyeljétek meg a helyieket, illetve a helyiek ökörségeit. A flamandoknak van egy nagyon különleges élethez való, nyitott gondolkodású hozzáállásuk, amit én nagyon szeretek és tisztelek bennük és ezt remekül tudják közvetíteni is, ha az ember hagyja.

Melyik város tetszett a fenti kettő közül?

xoxo, Eni

6 megjegyzés:

 1. Nagyon szép helyeken jártál, a beszámoló is tetszett :) Belgiumban többször voltam már, ugyan mindig 'csak' Brüsszelben, de azt is imádtam :) A fenti két város is bakancslistát azért :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm, örülök neki ^-^ Brüsszelben még nem voltam, tervben van, hogy mégiscsak egy fontos város és meg kellene nézni, de úgy tudom nagyon elfranciásodott és már nem is számít kétnyelvűnek, így még győzködöm magam egy kicsit róla xD Egyébként ajánlasz valamit, hova térjek be tutira, ha sikerül rávennem magam? :) Illetve igaz a pletyka és tényleg nagyon franciás?

   Törlés
  2. Gondolom, ezzel nem könnyítem meg a győzködést, de szerintem is elég franciás :D
   Nem tudom, téged mennyire érdekel, de a Szt Mihály és Szt Gudula Székesegyház nekem nagyon tetszett belülről, azt érdemes lehet megnézni, illetve a pisilő kisfiút, de így nagyon mást nem tudnék mondani.. nyilván a csokiboltokat se hagyd ki, mert rengeteg helyen osztanak ingyen kóstolót :D

   Törlés
  3. Ahh, fene egye meg a franciákat xD
   Érdekelnek a székesegyházak is, annyira szépek tudnak lenni. Fel is írtam őket :) Haha, a Manneken Pis, tényleg, anno kellett a belga csokikról előadást tartanom és szóba jött a szobor, mint Brüsszel jelképe meg a különböző legendák róla, jókat nevettem. Na, legalább Brüsszelben osztanak csokit, Gentben egyik csokiboltban se, pedig reménykedtem benne, hogy igen, de nem :(

   Törlés
 2. Na, elérted a két beszámolóddal hogy már én is el akarjak menni, holland nyelv ide vagy oda :D A franciák közelébe viszont nem szándékozom merészkedni..:D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szuper, örülök neki! :D Franciákhoz ne is, bár, ha repcsivel mennél, akkor ki kell állnod egy kisebb sokkot a Charleroin, viszont utána nincs gáz. A flamandok mindenhol beszélnek angolul, ők nem követeleik meg a hollandot :)

   Törlés