Tanulási tippek

Lehet, hogy kicsit megkésve írom ezt a bejegyzést, mivel tudom, hogy vannak jó páran, akik már le tudták a vizsgáikat, de számomra még aktuális ez a bejegyzés, hiszen két megmérettetésem még hátra van. Bár azt hallottam van olyan, akinek még el se kezdődött a vizsgaidőszak, szóval azért mégiscsak időszerű ez a poszt. Az elmúlt évben rengeteget tanultam arról, hogy nekem éppen mi az ideális tanulási módszer és rengeteget is olvastam másoknál róla. Nagyon hasznosnak tartom ezeket a bejegyzéseket, mivel tényleg ötleteket lehet meríteni belőlük. Nézzük is az én ötleteimet.1. Nem baj az, ha más módszert alkalmazol a különböző tantárgyakra

Erre csak a szorgalmi időszak végén sikerült ténylegesen rájönnöm, de igen, teljesen igaz. Sajnos volt olyan órám, ahol csak mondatok bemagolásáról szólt a számonkérés, míg volt olyan, aminél a nyelvtani szókapcsolatokat, összetételeket kellett átnézni az adott szövegrészekben és nem volt gond, mert tényleg az érdekelte a tanárt, hogy tudod-e alkalmazni és felismerni, nem pedig csak bemagoltad-e. A magolásnak sose voltam a híve, sose értettem és nem is értem egy új nyelv elsajátításánál miért jó, ha adott hosszúságú mondatokat jegyzek meg, és fogalmam sincs arról, hogy miért úgy épült fel, ahogyan. De mindegy is, lényeg a lényeg, hogy különböző fajta számonkérésekhez, ha kell, akkor próbáljunk máshogy és az adott számonkérésnek megfelelően felkészülni, mert egy séma alkalmazása nem mindig jó minden tárgynál.

2. Tervezz egy időbeosztást és oszd el arányosan a tanulnivalót

Én sosem voltam az a nagy rendszerező, rendszerető gyermek, így a tanulnivalók, számonkérések, beadandók listája is kész káosz általában. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a legutóbbi vizsgám előtt húsz perccel tudtam meg néhány csoporttársamtól, hogy amúgy volt plusz egy tételünk, de én valamiért azt hittem az mégse kell. Szerencsére tavaly már volt ilyen tételünk, így csak át kellett néznem és tudtam az anyagot, mert már megtanultam előző szemeszterben egy másik vizsgára. Hál istennek gond nem lett belőle, de gondolhatjátok azt a szívrohamot, amit átéltem. Szóval tervezés és szervezés, ami odafigyelést igényel. Általában post-itekre írom fel először, hogy mit kell megcsinálni aztán külön, felírom egyesével a hátralévő napokat és elosztom, mikor mit kellene elvégezni. Nem kötelező ehhez a rendszerhez ragaszkodni, de jó, ha látja az ember, hogy mikor miből mennyit kell. Számomra ez nagy hajtóerő és sokkal hatékonyabban tanulok ezáltal. 


3. Tarts szüneteket 

Én általában egésznap tanulok, de sok apró szünettel egybekötve. Nálam ez egy bevált rendszer, megtanulok egy fejezetet vagy öt oldalt, attól függ minek mekkora a hosszúsága éppen és utána öt vagy tíz percig nézek egy sorozatot vagy játék streamet. Aztán megint egy fejezet vagy néhány oldal és megint rövid szünet. Nekem ez az ide-oda kapcsolgatás jobban bevált és sokkal nyugodtabb is vagyok, emellett végig tudom tolni az egész napot tanulással még este is. A csak egy dologra fókuszálok három órán át dolog nekem nem jó, utána sajnos azt mondom, hogy akkor ideje egy nagyobb szünetnek és az életben nem térek vissza az adott tananyaghoz. De persze kinek melyik jobb meg mennyi idő van egy vizsgára, mert ha kevés, akkor természetesen én sem ráérősen tanulok.

4. Kulcsszavak

Az utóbbi időben tértem át erre, amikor pl.: a germán nyelvek és kultúrák vizsgám első tétele az volt, hogy középkortól a reneszánszig. Ehhez sok dolog kellett, hogy az eszünkbe jusson az első nyelvemlékektől kezdve az egyházi és világi színház felépítésén át a különböző énekig, sok mindent kellett tudni. Ekkor kezdtem tételenként kulcsszavakat kiírni egy füzetbe, olyanokat, amiről beugrott utána az adott rész lényege. Hasznos és nagyon hatékony, ráadásul vizsga előtt elég csak ezeket átolvasgatni, mert a többire úgyis emlékszünk. Emellett a kulcsszavak mellé ki lehet írni a definíciót is, ha éppen azt nehezebben jegyezzük meg. Egyébként is az mondják, hogyha egyszer leírsz valamit az olyan, mintha nyolcszor átolvastad volna. 


5. Quizlet

A quizlet.com egy olyan oldal, ahol online tanulókártyákat lehet gyártani, de mobilos alkalmazásuk is van, ingyen. Regisztrálni kell rá és utána már használható is az oldal. Gyárthatunk saját szetteket, csoporttársakkal létrehozhatunk tanulócsoportot és oda tölthetjük fel a szavainkat, definíciókat, amiket tudni kell. Miután felgépeltük az adott anyagrészt különböző módokon tudjuk tesztelni magunkat, mivel az oldal erre is lehetőséget ad. Van olyan rész, ahol csak a tanulókártyát nézzük, van olyan, ahol megtanulni lehet őket úgy, hogy begépeljük, felolvasás alapján leírni, tesztelni magunkat vele vagy konkrétan játszani a kártyákkal mivel lehet összepárosítóst vagy egy gyorsasági versenyt játszani, aminél megjelenik az adott szó például nekem magyarul és gyorsan be kell gépelni a holland megfelelőjét. Mivel körülbelül hetente 300 új szót kellett megtanulnunk én folyamatosan alkalmaztam ezt az oldalt. Felgépeltem az adott anyagot, majd elkezdtem megtanulni a segítségével a szavakat. Sokkal gyorsabban végeztem így. Egyébként a mobilos alkalmazásnál, ha egyszer wifi használatával betöltjük az adott szettet utána offlineban is bármikor elő lehet hívni. Nagyon hasznos oldalnak tartom főleg nyelvtanulás szempontjából.

És most hirtelen ennyi jutott eszembe a szokásos tanácsok mellett, mint az aludj eleget, jutalmazd meg magad egy-egy nagyobb vizsga után valami aprósággal, használj szövegkiemelőt és más színes filceket, de ezeket már szerintem mindenki ismeri, aki több ilyen bejegyzést olvasott már az tutira. Persze ezek is fontosak, csak már eleget hangsúlyozták mások, így én ezt most nem tettem.

Remélem hasznosnak találtátok ezt a bejegyzést, és ha van kedvetek akkor írjátok le a ti ötleteiket, tippjeiteket, szokásaitokat kommentben :)

xoxo, Eni

u.i.: És ne felejtsétek el, hogy egy nyereményjáték zajlik a blog facebook oldalán, amire még keddig lehet jelentkezni :)

4 megjegyzés:

 1. A Quizlet-et imádom, az olasz tanárom miatt ismertem meg, aki mindig oda töltötte fel a heti szavakat, amiket meg kellett tanulni a szódogára. Nagyon hasznos, pláne évszámok tanulásánál, én az ókori görög és római töri vizsgáimra is így tanultam meg a leghamarabb.

  Szerintem hasznos volt ez a bejegyzés még most is, tekintve, hogy én 13 -jó, igazából kettő UV volt, de ugye aki nem tanul szorgalmi időszakban... :D- vizsgával ugrottam bele ebbe a vizsgaidőszakba és van még vagy 6 :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nekem egy másodéves lány mesélt róla a szemeszter elején, aztán én is rákattantam, mert tényleg nagyon hasznos. Sőt a legjobb online tanulókártyás oldal/alkalmazás, amivel eddig találkoztam :)

   Huhh, nagyon sok sikert a vizsgáidhoz és kitartó tanulást! :)

   Törlés
 2. Hát nekem már vannak jól bevált módszereim, már csak egyet kellene csinálni: LEÜLNI. :D Bár nyugodt vagyok, mert a legnehezebb tantárgyam le van téve, már _csak_ öt tantárgy maradt. :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Akkor kívánom neked, hogy csüccs xD Wow nagyon nagy gratula! Sok sikert a maradékhoz :))

   Törlés