Futni jó, avagy megtérésem története

Szerintem anyumék néztek a leginkább elhűlve, amikor közöltem, hogy szeretek futni. Apa arcára a kétség ült ki, miközben próbálta eldönteni, hogy most nevessen vagy komolyan vegyen-e. Néha még magam is meglepődöm, hogy tényleg ez történt. De igen, futni jó. Világéletemben utáltam futni, egyszerűen borzalmas volt tesi órákon róni az ostoba köröket újra és újra és újra. Szörnyű volt, bosszantó és elviselhetetlen. Főleg, amikor már coopert is futottunk, na tessék engem békénhagyni vele gondoltam magamban mindig, amikor bejelentette a tanárnő. Egyszer kértem meg, hogy had hallgathassak zenét közben, de azt a választ kaptam, hogy zavarnám a többieket. Mondtam neki, hogy fülhallgatóval tenném, de a válasza ugyanaz volt. Mai napig nem értem, hogy függött össze a kettő. 

Aztán jött az egyetem, Szimi említette meg, hogy elmehetnénk néha futni a környéken, mondom jó, persze. Mentem párszor, de nem volt jó a cipőm hozzá, ráadásul az itteni járda olyan huplis, hogy visítani tudnék, akárhányszor csak odanézek. Már ahol van járda. Nem, nem igazán jött be. 


Vizsgák után otthon voltam huzamosabb ideig és eszembe jutott, hogy venni kéne végre egy rendes futócipőt. El is mentem a decathlonba és vettem egy olcsóbbat akciósan 4000 Ft-ért, utolsó darabot hoztam el a méretemben. Mondanom se kell, hogy teljesen más, mint a régi deichmannos, lapos talpú félig szakadt deszkás cipőm, amiben eddig jártam (utólag visszagondolva tiszta idióta vagyok, hogy egyáltalán voltam vele így kint). Egy igazi álom ezzel a cipővel futni és sétálni is, életem legelső igazi futócipője és imádom. Hihetetlenül csodás érzés felvenni és útnak indulni vele. A nyomorult járdán is jobb futni. 

Két jó barátommal a szakról kitaláltuk, hogy járjunk együtt futni, mind a hárman úgymond életmódot szeretnénk váltani, megbeszéltük kinek mik a céljai és mit szeretne elérni vele, hogy a másik kettő rugdoshassa, ha fel akarná adni. Jó ötlet volt, sokkal könnyebb így hármasban. Ők mutattak nekem egy futópályát az egyetem épületétől nem messze, ahol még jó kis emelkedő is van. Nem a legpuhább futópálya ugyan de jobb, mint a hepe-hupás béna járda itt a környéken. 


Nagyon megszerettem a futást, miután rájöttem két nagy hibámra a legelejéről: az egyik volt a nem megfelelő futócipő, a másik pedig az, hogy túl gyorsan futottam. Miután elkezdtem lassabban, egy kényelmes kocogós tempóban 3-4 km-ek mennek, múltkor hat is. Ez egy 20-30 perc körülbelül, abszolút megfelelő, előtte pedig mindig egy 4 km-es sétával nyitok, mert, annyi a házunktól a futópálya. Amúgy is a gyaloglást megfelelő bemelegítésnek érzem. 

Na és, hogy miért szeretek futni? Mert szól a zene a fülemben és magamra koncentrálok, gyakran a napomat veszem sorra és hogy mi van még hátra, gyakran a problémáimtól szabadulok meg így. Egy idő után igazából csak kikapcsol az agyam és mást nem érzek csak azt, hogy ez jó és szeretem csinálni.


Az órarendem miatt heti négy alkalmat tudok beilleszteni, hétfőnként pedig step aerobicom van. De szerintem ez tökéletesen megfelelő. Még csak most kezdtem bele komolyabban a sportolási rutinom kialakításába, sajnos megnehezíti a dolgom, hogy szerdán meg kedden is nyolctól-nyolcig szenvedek bent, így azok a napok kiestek a sportolási lehetőségek közül. Illetve valamit ki kellene találnom arra is, ha hazamegyek mit csináljak, mert otthon nem igazán lehet futni és ha lehetne is, nem szeretnék.

Hiába még minden kidolgozás alatt áll, hogy tökéletesen beilleszthessek mindent a napi rutinomba. Illetve az egézséges ételek világát is elkezdtem felfedezni. Szépen lassan, egyetemista budget mellett xD

Ti hogy álltok a futáshoz? Életmódváltáshoz? Szeretnétek ezzel a témával kapcsolatban több bejegyzést olvasni?

xoxo, Eni

18 megjegyzés:

 1. Én is rá tudok kapni a futásra, de a hideg idő mindig eltántorít, mert nagyon könnyen megfázok futás közben, de hétvégén szeretnék már menni. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Jaj ne is mondd a hideget, hiába öltözködöm rétegesen nagy sállal, azért az elején még tudok fázni. Ezért is vártam már nagyon a tavaszt, végre jobb idő lesz :) Remélem tudsz majd menni te is :))

   Törlés
 2. Nekem többek között a futás vágta tönkre a térdemet, mostmár a bokám miatt sem bírnám, úgyhogy nálam ez kimarad :DD

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Uhh, Kami, hát igen, ez így érthető :)

   Törlés
 3. Én mindig szívesen olvasok-beszélgetek ilyenekről. :) Én is megszerettem a futást, ahhoz képest, hogy régen rühelltem. :D Asztmás vagyok, így néha meg kell állnom, átváltok gyaloglásba, de már egyre jobban fejlődök. 2-3km-t szoktam futni utána lenyomok még egy egyórás HIIT vagy pilates edzést. Ezt heti 2x. Többször nincs időm futni menni sajnos, inkább itthon edzek.
  Én most kezdtem el 2 hete újra, előtte január-februárban terembe jártam. Nem vagyok olyan elvetemült, hogy mínuszokban fussak. :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Húha, az szép, hajrá :) Én is most igyekszem átállni, hogy utána legalább egy fél órás pilates edzés legyen még. Igen, a hideg jól el tudja tántorítani az embert, szerencsére nem is akkortájt kezdtem, amikor mínuszok voltak, bár néha azért még így is éreztem a pár fokot. Viszont végre jön a jó idő, úgyhogy már ettől sem kell majd annyira tartani :))

   Törlés
 4. a 13 iskolai évem alatt mindig is gyűlöltem a futást. elmondani nem lehet, hogy alapból a tesiórákat hogy gyűlöltem, amikor tehettem mindig kihúztam magam alóluk. a vicces ebben az egészben az, hogy egyébként 10 évig röplabdáztam, de azt meg imádtam. :D
  egyszer nyáron nagy unalmak közepette kitaláltam, hogy most én elmegyek futni. meg is tettem és rájöttem, hogy mennyire is jó. zenét hallgatni, nézni a tájat, annyit futsz, amennyit akarsz és nem kiabál utánad a tanár, ha már nem bírod. már akkor is nagyon megkedveltem. :)
  az első szakmám után pedig jelentkeztem kiadványszerkesztőnek az egyik suliba, másodiknak bejelöltem a fitness-wellness instruktort, ha véletlenül az előzőhöz nem lenne meg a létszám. na természetesen nem is lett meg, így maradt az FWI. :D két év alatt annyira megszerettem a mozgást, hogy ha egy hét kiesik, máris hiányzik. a heti 5 napból 4 nap van gyakorlatom, hétfőn és csütörtökön 2x is. egyébként tavaly jött rám a futás iránti imádat, mikor konditerembe jártunk és ott levezetésként mindig a futópadot vettem igénybe. jó így bent a tornaterembe is futni, de már alig várom, hogy jó idő legyen és kimehessek a szabadba. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Örülök, hogy találkozom megtért futás kedvelőkkel :D A röpi az jó, azt én is nagyon szerettem anno, de a futást, na hagyjuk is, a sulikban nem igazán szerettetik meg az emberrel. Tök jó hallani ezt, hogy így beépült a napi rutinodba. Még sosem futottam konditeremben, sőt szerintem kétszer, ha betettem a lábam egy helyre, pedig foglalkoztat a gondolat. Csak persze minden normális a város másik végén van. De majd egyszer körbenézek, ha mást nem, akkor következő télen. És lassan végre itt a jó idő, hála az égnek :)

   Törlés
 5. Hehe suliban én is utáltam , viszont egyetem alatt kezdtem el magamtól. Levezeti a stresszt, mindig zene szól közbe ami megnyugtat. Nem mellesleg megmozgatja a combokat és popsit. Várom már a jó időt , hogy újra szaladhassak. :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Na még egy megtért leányzó :D Abszolút egy véleményen vagyunk, egyszerűen csak kell is a suli mellé :))

   Törlés
 6. Mindig utáltam futni a suliban, sosem ment, a tesitanár is mindig csak röhögött rajtam, hogy 2 kör után már zihálok. 1 éve kezdtem el újra, eleinte 2 km is nehezen ment. Most pedig az első félmaratonomra készülök, ami áprilisban lesz. A 17km egyben már ment, most már nincs messze a célom. Minden elérhető, csak akarni kell. Hajrá!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Azta, nagyon-nagyon gratulálok! Igazán inspiráló a történeted, köszönöm szépen, csak így tovább neked is! :)

   Törlés
 7. Imádom az ilyen bejegyzéseket és remélem lesz még hasonló:) Én is utáltam a suliban futni, de mióta nem kell tesiórákra járnom, valamiért hiányzott a futás az életemből. Tavaly tavasszal eldöntöttem, hogy életmódot váltok, és elsőnek itthon kezdtem el 'Rubint Rékázni', aztán magamtól csináltam feladatokat, miközben sorozatot vagy filmet néztem. Nyár elején viszont kitört belőlem egy olyan vágy, hogy többet akarok és minden nap más embert elrángatva kezdtem el futni és ez őszig kitartott.:D Most alig várom, hogy ismét jó idő legyen és elkezdhessem megint:D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Jó hallani, hogy van rá igény, terveimben van még jó pár hasonló bejegyzés :) Haha, még egy megtért, úgy látom elég sokan vagyunk így, egyébként. Uhh Rubint Réka, hát én nehezen viselem el a vidóit, csináltam már párat tőle, de engem zavart a hangja. Utána álltam át igazán Casseyre (blogilates.com), mondjuk néha az ő hangmagassága is zavaró tud lenni, de egyébként jók a videói. Nagyon nagyon gratulálok a kitartásodhoz és igen, jöjjön végre a jó idő :D

   Törlés
 8. Jajj de jó :) Pont ma beszéltem meg barátnőmmel, hogy elmegyünk majd futni, szóval nagyon aktuális nálam ez a bejegyzés *-* A stadion körüli pályára jártok ki? Én a térdem miatt nem szeretek futni, de futópadon egész jó volt, szóval remélem, a rekortán pályán nem lesznek gondok. Már alig várom :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Haha :D Nekem furcsa módon a step aerobic segített végül felépülni a szalaghúzódásomból, most már sokkal erősebb a kicsike, mint volt, szerencsére. Igen, a Nagyerdei stadionhoz szoktunk :) Remélem menni fog neked minden simán és jó szórakozást hozzá! :))

   Törlés
  2. Köszi :)) jujj és step aerobicra hova jársz? Tesinek vetted fel? Nem véletlenül Jóna Kata step aerobic óráira jársz? :)

   Törlés
  3. Tesinek igen és nem, Lenténéhez vettem fel hétfőnként kettőtől az egyetemi épületbe, de amúgy nagyon jó :)

   Törlés