Back to school - Tanulási szokások

Azu-nyannal arra gondoltunk, hogy mi is csinálunk egy-két back to school-os bejegyzést és én az egyik legfontosabbal akartam kezdeni, a tanulással. Mivel mindketten most leszünk végzősök, ezért az évben szerves részét fogja képezni az életünknek ez az elfoglaltság -bár, ahogy a közmondás tartja: jó pap holtig tanul.

Mind a ketten másféleképpen tanulunk, így jó példák vagyunk arra, hogy mennyire különbözhetnek a tanulási szokások. Na de lássunk is hozzá:Azu-nyan:

- Talán az egyik legfontosabb számomra, hogy csönd legyen mikor tanulok. Ugyanis elég sok minden el tudja vonni a figyelmemet, így pl. én leginkább csak otthon tudok a szobámba tanulni, buszon vagy bármi más zajosabb helyen nekem nem megy.

- Sokkal könnyebben megjegyzem a dolgokat, ha hangosan olvasom, mondom fel magamnak. Mivel sajnos mániám, hogy mondatokat húzok alá -egyszerűen nekem az egész mondat a lényeg, én nem tudok csak szavakat kiemelni xD-, így pl 3-4x is felolvasom ugyanazt a mondatot, hogy memorizáljam, és utána felmondom magamnak.

- Az utóbbi időben rájöttem, hogy sokkalta hasznosabb le is írni a dolgokat, mint csak kihúzni vagy elolvasni a könyvben, mert így is memorizálja az ember még pluszba. Persze fáradságos is, mivel én szinte az egész könyvet kihúzom, így az egész könyvet kell lejegyzetelnem xD

- Úgy vélem, sokat segít a tananyag megjegyzésében, ha a tanár nemcsak monoton hangon elmondja, hanem el is meséli azt. Pl. eddigi legjobb töri tanárunk is ilyen volt -kár, hogy elment a suliból-, és amiket ő tanított meg nekünk, azokra mai napig emlékszek, vagy legalábbis egy gyors elolvasás elegendő a felelevenítéséhez.

- Mostanában az a gondolat ötlött fel bennem, hogy a leckéhez kapcsolódóan rajzocskákat kéne készítenem a füzetbe. Ez azért lenne hasznos, mert ezzel az agy mindkét féltekét egyszerre megdolgoztatnám -ugyanis a bal agyfélteke az úgymond racionális, gondolkodó, míg a jobb pedig a ,,kreatív". Bár talán ez inkább csak biosznál vagy kémiánál lenne megoldható, de aztán ki tudja, egy próbát mindenféleképpen megér. Az egyetlen rossz ebben, hogy plusz idő kell hozzá, az meg a sok doga mellett nem biztos, hogy lesz :/

- Szerintem sokat tud segíteni, ha amit olvasunk, el is képzeljük. Pl. ez nálam a versek megtanulásánál szokott segíteni, de úgy vélem más tantárgynál is be lehet vetni :)

- Nagyon fontos ezenkívül a gyakori ismétlés és a megfelelő időbeosztás. Sajnos eddig nálam mindkettő elmaradt, így pl a vizsgákra felkészülést rendesen megszenvedtem, de azt akarom, hogy az utolsó évemben ez ne így legyen, úgyhogy megpróbálok majd rendszeresen ismételni. Lehet hogy kéne csinálnom hozzá egy kis excel-es táblázatot, ahova felírom, hogy mit mikor kell tanulnom, ismételnem.


Sunny:

- Nos nekem az egyik legfontosabb és legidiótább tanulási szokásom az, hogy csak reggel fog az agyam. Nem viccelek, minden nap másfél órát utazok be a sulihoz és tökéletesen meg tudom tanulni az anyagokat annyi idő alatt -azért persze akadnak olyan napok, amikor túl sok a doga és nem minden fér bele reggel. Délután vagy este semmit se tudok a fejembe verni vagy csak ötször annyi idő alatt, mint amúgy kellene. Szóval éljenek a reggeli órák :)

- Mindent ki kell jegyzetelnem. Egy büdös szót nem tudok könyvből megtanulni, hiába húzom ki benne a lényeget, akkor is sokkal tovább tart valamit könyvből megtanulnom, mintha kijegyzeteltem volna.

- Hallás után -is- tanulok. Ha egy anyagot nem magyaráz el a tanár, akkor képtelen vagyok könnyen és gyorsan megtanulni, egyszerűen szükségem van rá.

- Vizuális típus vagyok. A színek nagyon fontos szerepet játszanak a jegyzeteimben. Nem egyszer fordult elő, hogy dogánál úgy jutott eszembe valami, hogy fellapoztam a fejemben a füzetem és megnéztem milyen színeket alkalmaztam az oldalon. (Általában próbálok színkódokat alkalmazni pl.: töri füzetnél zölddel van húzva a helyszín, narancssárgával az évszám és rózsaszínnel a személy/gyűlés név).

- Szeretem egymáshoz kapcsoltatni a tanult dolgokat. Például egy nehezebb angol szót/évszámot szeretek valamihez hasonlítani, sokkal könnyebb megjegyeznem. Konkrét példának most egy biosz kifejezés jutott eszembe a taxis -irányított helyváltoztató mozgás (álmomból felkelve is tudom xD)-, ezt az igazi taxisról jegyeztem meg, mivel ha beülünk hozzá, kiadjuk neki a ,,parancsot" és ő elindul.

- Verset/memoritert csak gúnyolódva és eljátszva tanulok meg. A memoriterek az egyetlen olyan dolgok, amiket délután képes vagyok megtanulni, de csak azért mert azokat hangosan felmondva tanulom. Nem egyszer fordult elő, hogy rohadt hosszú, rímtelen verssel kellett megküzdenem és olyankor csak az ironikus túljátszottság segített ki a bajból. Amúgy olyankor látni kell: fel alá járkálok, mint egy idióta és úgy gesztikulálok, mint akit elkapott valami fura roham.


Hát ezek lettek volna a mi szokásaink, remélem valami hasznosat is találtatok bennük :) Arra lennénk kíváncsiak, hogy érdekelne-e titeket egy mit vettem a sulira bejegyzés, pusztán a szórakoztatásért, illetve, hogy nektek milyen tanulási szokásaitok vannak?

xoxo, Azu-nyan és Sunny

8 megjegyzés:

 1. Pont most írtam egy cikket az érettségire-felvételire való készülésről, ha gondoljátok, lessétek meg! :) Sok sikert az utolsó évhez!

  Mea (www.nailpolishmanic.blogspot.hu)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, most látom és úgy megörültem neki :D Köszönjük :)

   Törlés
 2. én hasonlóképpen készültem fel az érettségire, mint ahogyan azu-nyan tanul. bevált, jó érettségim lett. :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. ennek örülök :) akkor érdemes így folytatnom :)

   Törlés
 3. Nem szerencsés síri csöndben tanulni, a legjobb az, ha instrumentális zenét hallgatunk közben, így sem a dalszöveg, sem a háttérzajok nem vonják el a figyelmünket. Vannak külön tanuláshoz készített zenék is. Színek közül pedig leginkább a citromsárga fokozza a memóriát, szövegkiemelőből, jegyzetpapírból érdemes ilyet használni. Nyelvtanuláshoz én mindig csinálok szókártyákat, úgy a legegyszerűbb leellenőrizni magunkat.
  Az agy pedig maximum 35 percig képes egy dologra koncentrálni, úgyhogy utána érdemes pihenőt tartani, különben azon kapjuk magunk, hogy csak bámuljuk a könyvet de teljesen máshol jár az eszünk.
  Jó volt a bejegyzés, tényleg hasznos dolgokat írtatok!
  puderpuffni.blogspot.com

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Örülünk, hogy tetszett és köszi a hozzászólásért :)

   Mondjuk én képtelen vagyok zenére tanulni (még ha hangszeres, akkor sem), olyankor egyből a zenére kezdek fókuszálni és kirepül minden a fejemből. Nekem a háttérzajt mindig a buszon és héven utazók adják reggelente.

   A szókártya tök jó ötlet, most jutott róla eszembe, hogy pár éve úgy -is- tanultam, hogy post it-ekre írtam definíciókat és a tükröm szélére ragasztottam őket, így minden reggel elolvastam és berögzültek. Lehet, hogy most sem ártana, ha bevezetném ezt fontosabb évszámoknál :)

   Törlés
  2. Én is rakosgattam cetliket mindenfelé, a kémiával próbáltam így megbarátkozni. Hát nekem nem igazán jött be a módszer, de ez mindenkinél más.

   Törlés
  3. Uhh kémia, azzal szerintem sehogy sem lehet megbarátkozni xD De igen, mindenkinek más a jó módszer ez tény :)

   Törlés